Cicanapló

Kosztya Gavrilovics Trepljov, a kis ezüstszürke és Sirajuki Naoko, a még kisebb, fóka színű sziámi cica hétköz- és ünnepnapjai

Csatlakozz te is!

Cicanapló on Facebook

Friss topikok

  • Nefernefernefer: Hova tűntetek??? Lassan egy éve se kép, se hang... :-( (2011.10.17. 10:27) Kis helyen is elfér
  • Lina - Cicanapló: @Gala: Most az egerek is elbújtak valahová egy ideje. Szomorú... (2010.11.03. 16:27) Minden lyukba belefér!
  • Messzenéző Minyon: Bocsánat, hogy csak most kívánok boldog szülinapot Naokonak, de amikor ez a bejegyzés megjelent, h... (2010.10.01. 18:40) Boldog szülinapot, Naoko!
  • Zizzzencs: Meg is mutatom:) (2010.09.29. 15:03) Nosztalgia #4: Miből lesz a cserebogár?
  • robertnem: szerintem a két cica érzi egymás nembéli különbségét és boldog párkapcsolatban élnek az utód-nemzé... (2010.09.09. 08:27) Tisztaságügyi felelős

Ne tartsatok macskát!

2010.04.19. 08:00 - Bálint - Cicanapló

Címkék: fotó naoko

...mert előbb vagy utóbb, módszeres, jól eltervezett munka végeredményeként ki fognak készíteni, és az elkerülhetetlen idegösszeropanás után éjszaka belopóznak hozzátok a diliházba, és az ágyatok mellé kaparják az összes almot az alomtálból. És ez még a jobbik verzió.

Történt, hogy egy, azaz egyetlen éjszakát távol töltöttünk a macskáktól – Egerbe utaztunk színházazni, utána meg a Szalajka-völgybe pisztrángozni, utóbbira mondjuk a dögök is hajlandók lettek volna szerintem. Persze gondoskodtunk mindenről, hogy a lakás urainak semmire ne legyen gondja: extra nagy adag kaja a tálkákban egyrészt, másrészt a jól bevált macskaszitter leszervezése reggelre, hogy a traumatikus éjszaka után (amely során hiába nyávogtak teli torokból, mélységes szomorúsággal kellett tudomásul venniük, hogy ezzel kivételesen nem tudnak bennünket az őrületbe kergetni, mert azért Egerig még Naoko sem tud elvernyákolni) valaki megsimogassa azt az ostoba kis fejüket, és kicserélje friss, harmat-tiszta forrásvízre az ivóvizüket, selyemkendőbe burkolja őket, és macskadalokat énekeljen nekik. Ez volt vasárnap reggel tízkor, a macskaszitter elmondása szerint ekkor még csak a hajvasalót kellett eltávolítani az alomból sok más egyéb, jóval inkább odaillő dolog mellől, egyébként rend, béke és szeretet honolt a lakásban.

Délután fél hatkor viszont, amikor hazaértünk, már az ajtónál gyanús volt valami vészjósló hang, és valóban: ki tudja, mióta (mondjuk nyilvánvaló, hogy a szitter távozása utáni második perctől fogva, kár áltatni magunkat) ömlött a meleg (!) víz a kádba, a bojler mutatóját ilyen lent állni én, amióta itt lakunk, még nem láttam. Amíg én konstatáltam, hogy ehhez a művelethez a nyomorultak előbb a kádba rámolták a kilépő-szönyeget, egy macskajáték-kötelet, valamint az egyik törölközőnket a kád fölötti szárítóról (most nem volt letekerve egy egész tekercs vécépapír, de nem miattuk: Naokónál ugyanis mindennapos szokás lett, hogy minden áldott éjjel letekeri a teljes tekercset, úgyhogy azóta nem tudjuk a helyén tárolni a papírt), addig Lina felhívta a figyelmem a nappaliban uralkodó helyzetre.

Igen, Naoko megtette, amire rég vágyott, és Kosztya után ugrott annak kedvenc helyére. Azonban – mint ahogy arról korábban már szintén beszámoltunk –, Naoko egy rendkívül buta macska, akinek butasága mérhetetlen beszarisággal párosul. Így szinte meg sem lepődtünk, hogy visszaugrani a galériára már nem volt mersze, és azon sem, hogy megkereste a lehető legrosszabb megoldást, és felfele próbálkozott meg a távozással. Felfele pedig történetesen a macska szélességénél alig valamivel keskenyebb függönykarnis található, más nem, így hát át kellett másznia oda. Logikus, nem?

Innen aztán se előre, se hátra, mert hiába hívtuk és tologattuk seprűvel vissza a szekrény felé, a hatalmas bátorsága már nem terjedt ki arra, hogy a karnist és a bőröndöt elválasztó, szédületes, mintegy negyven centis, azaz két lépcsőfoknyi távolságot neadjisten ugorva vagy esve tegye meg.

Úgyhogy pár percnyi sikertelen noszogatás után kegyetlenül rátaszítottam a seprű puhábbik felével a szekrénytetőre – valahogy még túlélte a vérfagyasztó, akár több századmásodpercig is tartó zuhanást –, aztán már alig telt pár percbe, hogy összeszedje nem létező bátorságát, és a szekrény biztonságos, sík és stabil tetején lépjen hármat a kezemig, hogy leemelhessem. (Mindehhez székre kellett állni, a karnis kb. 3 méteres magasságban helyezkedik el.)

Amint ezt a problémát letudtuk, indulhattunk összeszedni mindazt, amit még tönkretenni igyekeztek a macskák, és itt most nem elsősrban az életünkre gondolok. Találtak jó pár befizetett számlát és csekket az egyik tiltott szekrény tetején, a galérián, amelyeket az alant látható módon, rendkívüli lelkesedéssel ítéltek zuhanás általi kínhalálra, és amint ezzel a feladattal megvoltak, a szintén a szekrény tetején elhelyezett mindkét bekeretezett fényképet, továbbá egy darab üvegvázát is földhöz vágtak. Utóbbi tervük sajnos nem sikerült tökéletesen, mert annak a fényképkeretnek, amelyik bezuhant a két méterrel lejjebb található radiátor mellé, már hónapokkal korábban sikeresen kitörték az üvegét, a kisebbet zuhant képkeret és váza egyelőre egyben maradt. De nem kételkedem, helyrehozzák még ezt a csúf hibát.


(A képen érdemes megtekinteni a különösen jól sikerült bűnjelet, a füstkivezető milliméternyi illesztésébe ragadt számlalevelet.)

Kövesd a Cicanaplót a Facebookon is!                    Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://cicanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr411932225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mit tartasz, tigrist?
Egy macska ennyi kárt nem okoz. Lehet, hogy a macskasziszter volt.
A mindenit, akkor mi még olcsón megúsztuk! - a hétvégét mi is távol töltöttük itthonról és péntek éjszaka egyedül voltak. De "csak" Zserbó pisilt össze néhány párnát, meg egy virág dőlt le, amikor már felügyelet alatt voltak...
Mindenesetre, csatlakozom a címben jegyzett indítványhoz (szóljatok, ha aláírást gyűjtünk!).
Ne haragudj rám ezért Bálint, de szétröhögtem magam :))
Azért persze csak innen ilyen vicces...
de, ez ilyen vicces :) nagyon jó, pláne az, ahogy a számla befigyel a cső egyetlen olyan részébe, ahol egy számlalevél megragadhat :)
kutyának macskának az udvaron a helye.
Hehe, aranyos sztori, de átélve biztos nem tartottátok annak:)
Nálunk a legnagyobb (legalábbis anyagiakban kifejezhető) kár az volt, hogy amikor még kb 15 évvel ezelőtt anyám elment otthonról és a bevásárlásra nekem otthon hagyott papír 100-ast megtalálta a macesek hűtő tetején, és apró cafatokra tépett. Én ezalatt a fürdőben voltam, gyanús volt az a semmivel össze nem hasonlítható hang, ami papírdarabok módszeres széttépésével jár, de naív fejemben az nem fordult meg, hogy épp az aznapi kajám fedezete semmisül apró cafatokká.
A mi macskánk, ha egyedül marad, keres egy jó kis helyet magának, ahová egyébként tilos mennie, és ott döglik. Olyan kábán jön az ajtóhoz, amikor végre hazaérünk, hogy ihaj. De ez csak 1 db macska, nem túl buta, viszont egy házitigris. Régebben Rozi volt, meg Jolánka, de már átkereszteltük, adtunk neki egy görög nevet:
Harapis(z) Maris(z).
nekünk már régóta nincsenek vázáink (ami épen maradt, már rég el van csomagolva egy doboz mélyére a többi törékeny csecsebecse mellé), telefontöltőket és kábeleket gondosan elzárva, feltekerve tartjuk, a tévé rögzítve van, a hangfalak rá vannak szíjazva a tartókra, a fali cd tartókon össze vannak gumizva a lemezek, és még sorolhatnám. Lassan minimál lakásban élünk, ami nagyon trendi és porfogónk is alig van, ami egészséges. Köszönjünk macskáinknak. :)
Ja és persze a fürdőszoba aktaját zárva tartjuk :)
nekünk is két macskánk van, meg van a napi menetrendjük, időnként a virágföldet is fel szokták lazítani, ez igazán kedves tőlük hiszen egyébként nagyon betömörödne a cserépbe,

viszont ez a dúlás lehet hogy jelent valamit és nem kéne elmenni mellette szó nélkül, lehet azért csinálják mert úgy érzik nem kapnak elég törődést és felakarják hívni magukra a gazdi figyelmét,
Jesszus, ezt olvasva kezd kiverni a víz, hogy mire vállalkoztam, amikor pár napja hazahurcoltam egy anyátlan-elveszett árvát. :D :D
@Lyanko: úgy tűnik, mintha szó nélkül mennénk el mellette? :) Igen, nyilvánvaló, hogy bosszúból csinálták, amiért fél napig nem foglalkozott velük senki. Na és akkor mi van? Mostantól húsz évig, vagy amíg élnek, egyetlen éjszakát se töltsünk tőlük távol?

@Stupidella: na igen, a fürdőajtó egyszerű megoldás lenne, de odabent van az alom - azt meg nem nagyon szeretnénk a nappaliban kerülgetni...
pont ilyen sziámi/balinéz macsekom van!
:)
@Gem121: Az a helyzet, hogy az ilyen tenyésztett jószágok hajlamosak királynak királynőnek képzelni magukat, és úgy is viselkednek, és elvárják, hogy napjában min. kétszer ki legyen nyalva a fenekük. Ha ilyen anyátlan árvát találsz, vagy csatlakozik hozzád, akkor az sokkal hálásabb, és kevéssé teszi tönkre az életedet. És még akár szép is lehet. (mármint a macsek.) Szóval tessék örökbe fogadni és nagy az esély a jólnevelt macskuszra. Mi sokszor hagyjuk benn a lakásban akár egész napra is, de sosem csinált még rendetlenséget. Eszi, alszik, és az ürítéssel megvárja, míg hazaérünk, és kiengedjük a kertbe.
@Bálint - Cicanapló: ezt lakása válogatja, nálunk van egy lépcső tovább a galériára, az alatt pont jó helye van a macska wc-nek - ajtajával fal felé fordítva persze. :)
@Kilgore Trout: ez sajnos nem mindig igaz. Jelenleg mindkét macskánk befogadott állat (egyiket menhelyről hoztuk el, másikat az ajtónk előtt szedtük össze csont és bőr állapotban) és írtó hamar elfeledkeztek a háláról! :))
@Kilgore Trout: Pech, de nem. A zavar nagyobb részét valószínűleg Kosztya csinálta, mert ő nagyobb, erősebb, okosabb és ügyesebb, na meg mert Naoko fent gubbasztott a karnison. pedig csak Naoko tenyésztett, Kosztya "egyszerű" házimacska.

(Egyébként ha az örökbefogadós tapasztalatainkat akarod olvasni, keresd meg a Nyináról szóló bejegyzéseket :( )
@Bálint - Cicanapló: Akkor nekünk egyszerűen szerencsénk volt.:)
Kettő, különböző korú macskánk van. Idősebb lány, fiatalabb fiú.
Feleségemnek köszönhetően rendkívül jólneveltek.
pl.
Konyhába, gardróbba, hálószobába nem mehetnek - nem is mennek. Persze megállnak a konyha ajtóban, de tudják, hogy az tiltott terület számukra.
Ha azt mondjuk nekik: helyetekre, akkor szépen ballagnak a szobájukba.
Hallgatnak a "gyere" hívószóra.
és még sorolhatnám...
Ha valaki azt gondolná, hogy idomított házi-cirkuszi dögökről van szó, akkor téved. Egyszerűen idejében megszabtuk a korlátokat, amelyeket betartanak.
Érdekes módon oda-vissza működik. Ha kislány macska egyfajta módon nyávog és rám néz, akkor tudom, hogy elfogyott a kaja, és éhes.
Hosszú hétvégi elvonulás nem gond. Kapnak bőven kaját, vizet, tisza almot, bezárjuk őket a szobájukba és kész.
Szóval áldás ez a két macska, csak nevelés kérdése.
@Shirkan8: Nem, ez nem nevelés kérdése. A mi macskáinkat is ráneveltük a pontos határokra, pont ahogy mondod, megállnak a konyhaajtóban, és nem jönnek be, stb. De abban a pillanatban, hogy tudják, hogy nem látjuk őket, azonnal megcsinálnak mindent, amit nem szabad. (Márpedig elég nehéz olyankor nevelni, amikor nem vagyunk ott, ugyebár.) Nem nevelés, hanem jellem kérdése, abban pedig ez a kettő nem túl jó.
Hogy lehet egy cicára haragudni? :) Csak játszott!
nekem is volt egy közönséges udvari cirmos házimacska kandúrom, de sajnos nyakszirten harapta egy nyest a padláson és elpusztult. aztán befogadtam egy kutyát, aki semmilyen nála kisebb élőlényt nem tűr a territóriumán. néhány odatévedt kóbor cicust már keményen lebüntetett, úgyhogy nem is kérdés, hogy tartsak e macskuszt...
:-DDD A mi macskánk csak megsértődik, ha magára merjük hagyni egy napnál hosszabb időre, majd hazaérkezés után duzzog még egy kicsit, majd néhány órával később már jön udvarolni egy kis simiért. Szerintem nagy mázlim van vele, nagyon jó gyerek. :-))))
Nálam 1 db macska intézett el 2 db számítógép egeret, a hangfalak összes vezetékét, a mobiltelefon töltő drótját, a vezetékes telefon töltőjének drótját,
A növények megrágása, wcpapír letekerése és felaprítása, hófehér falak rövid időn belüli összekoszolása alap.

Ami az útjába kerül és eldönthető, azt eldönti, lelöki. pl. tusfürdőt és sampont a kádban tárolni elsőre furcsa, de a napi kádszélre sorakoztatást megunva, már hagyom ahova lepöckölte, onnan lejjebb nem esik. :)
Ezért kell az udvaron tartani őket. Ott csak néha virágot borogatnak, esetleg az udvar közepére szarnak.
@Kilgore Trout: Már megtörtént, pár napja hazahoztam, etetjük, itatjuk, nevelgetjük, röhögjük, mikor mit csinál. Még nagyon friss, nagyon méreten aluli is, mert kb 4 hetes lehet csak, fajtáját tekintve pedig a legközönségesebb házi cirmos, semmi pedigrés felmenővel nem rendelkezik. :)
Viszont jó fej, ha esetleg érdekel, akkor itt követheted a "kalandjainkat" : www.kispocs.blog.hu :)
Van két munkamacskám, most itt alszanak a billentyüzet mellett. Igaz éjszaka kint randaliroznak a kertben. A fákon tornáznak és egeret, madarat zsákmányolnak.

Amúgy a történet erősen eltúlzott. Felmásztak pár szekrényre és levertek néhány papirt.

Szegényeknek nem lehet túl jó dolguk egy kis lakásban. Szabadnak születtek.
Ez szerintem fajtafüggő is. Volt sima mezei házicicám, semmi gond nem volt vele a lakasban.
Aztán volt egy ázsiai tipusu hófehér, kék szemüm. Gyönyörü cica, iszonyatos hang. Horrorfilmekbe illő üvöltésekre, bőgésekre volt képes napszaktól függetlenül. Nagyon jófej volt, de irtó idegesítő.
Most egy szibériai-házi keverékem van. Majdnem nulla hang. Finom óvatos cica, semmit nem tör össze. Birja a gyerekeket. Pedig huzzák nyuzzák rendesen.
Szóval sziámi/ázsiai tipusu cicát csak erős idegzetüeknek ajánlok. Sokkal hangosabbak, és makrancosabbak általában mint más fajták.
Az se volt rossz mikor nálunk Bonifác éjnek évadján az ablakokban körbe rallizott, és közben sikeresen a falhoz verte az állólámpa búráját, úgy, hogy szét is tört persze... a fülönk melletti nagy csörömpölésre riadtunk fel, azt hittük, dől össze a ház...
@munkamacskák gazdija:
Ez egy örök dilemma. Mármint a kint-benti macska kérdés.
A kinti cicákra sokkal több veszély leselkedik, autó elütheti, betegségek, kutya, macskagyűlölő emberek, akik simán megölik, csak mert épp a közelükbe kerül.

Három cicánkból egyik még három éves se volt, mikor eltűnt, alighanem elütötték, a másikkal pár évvel később betegség végzett, de az első is felhasznált párat a kilenc életből, egyszer elütötték, de túlélte, egyszer belelőttek tuningolt légpuskából, de jó orvoshoz került és szépen rendbehozták. Aztán mikor egy nagy vihar után napokra eltűnt, utána nem engedtük ki többé. Nagyon nem akartunk elviselni egy újabb cica elvesztésével járó megrázkódtatást.

Azóta egész jól megszokta.
@Daily Shark: az előző cicámat is kivasalták, sajnos egy elég forgalmas út közelében lakunk, a túloldalon ott az erdő, ami csábítja a macsekokat. A mostani macskáinkat már nem engedjük ki, tudom, hogy így nincs nagy szabadsága, de így több veszéltől tudom megóvni.
Soha többé nem szeretném felvakarni az aszfaltról a kivasalt macskámat.
Nekunk van itthon ket cicank. Igaz, nem surun maradnak itthon felugyelet nelkul napokig, de mar megesett palyafutasuk alatt, hogy pentek estetol vasarnap delutanig ovek volt a lakas. Felugyelet nem volt. Sok kaja igen. Semmi de semmi nem tortent. A lakas egyben volt es nem volt kar. Egy aprosag, hogy rakott egy adagot a macska WC ele, mert bent mar tul budos volt. Igaz mind ketto jol nevelt es tudjak, hogy mi a tabu. (Az egyik pedig csak 11 honapos mau a masik egy 4 eves hazi) Szerintem sok figyelemmel es turelemmel meg lehet nekik tanitani, hogy mit nem szabad a gazda tavolleteben sem! Van amikor persze hiper aktiv lesz, kart nem tesz, akkor csak figyelmet akar.
Bocs, hogy ekezet nelkul irtam.


süti beállítások módosítása