Cicanapló

Kosztya Gavrilovics Trepljov, a kis ezüstszürke és Sirajuki Naoko, a még kisebb, fóka színű sziámi cica hétköz- és ünnepnapjai

Csatlakozz te is!

Cicanapló on Facebook

Friss topikok

  • Nefernefernefer: Hova tűntetek??? Lassan egy éve se kép, se hang... :-( (2011.10.17. 10:27) Kis helyen is elfér
  • Lina - Cicanapló: @Gala: Most az egerek is elbújtak valahová egy ideje. Szomorú... (2010.11.03. 16:27) Minden lyukba belefér!
  • Messzenéző Minyon: Bocsánat, hogy csak most kívánok boldog szülinapot Naokonak, de amikor ez a bejegyzés megjelent, h... (2010.10.01. 18:40) Boldog szülinapot, Naoko!
  • Zizzzencs: Meg is mutatom:) (2010.09.29. 15:03) Nosztalgia #4: Miből lesz a cserebogár?
  • robertnem: szerintem a két cica érzi egymás nembéli különbségét és boldog párkapcsolatban élnek az utód-nemzé... (2010.09.09. 08:27) Tisztaságügyi felelős

A macskanevelésről...

2010.06.28. 11:37 - Bálint - Cicanapló

Címkék: fotó kosztya naoko

...többször elmondtuk már, és most sem tudunk mást mondani, mint hogy egy macskát kizárólag olyasmikre lehet megtanítani, amiből neki is előnye származik. Na mármost ez per def. ellentétes a neveléssel mint olyannal, annak ugyanis az lenne a lényege, hogy a macska korlátozásával az ember kerül előnyösebb helyzetbe, leggyakoribb esetben azzal, hogy a macs éppen nem tesz tönkre/lop el valamit.

Mindemellett a macska is képes taktikázni, és e taktikázás következtében néha úgy tűnhet, mintha az ember járt volna sikerrel – de aki nem teljesen naiv, az eleve nem hiszi el, hogy ilyen helyzet lehetséges egy macskás házban. Hadd szemléltessem ezt egy egyszerű példával.

A fenti képen a már említett, megtévesztő macska-taktika látható, tökéletesen kitervelt működés közben. Kosztya és Naoko ugyanis látszólag pontosan megtanulta, hogy a konyhába tilos bemenniük, nem is csak az ott felhalmozott emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas táplálékok miatt, de azért sem, mert amikor legutóbb Naoko beszökött a sütő mögé, egy fél napba és a konyha szétszerelésébe került előcsalogatni onnan. Ezért aztán pontosan a küszöb vonalán álldigálnak, és várják, hogy kijöjjön a gyárból a megrendelt, „Mi aztán nagyon jó és szabálykövető kismacskák vagyunk!”-feliratú pólójuk.

A valóság ezzel szemben az, hogy hatodik érzéküket kizárólag arra használják, hogy lankadatlan éberséggel észrevegyék minden pillanatnyi hibánkat, és ki is használják azokat. Tegnapelőtt például nem kattant tökéletesen a zár az ajtón, és mire három perc múlva visszatértem a konyha melletti szobába, a hangomra két macska sétált ki a konyhából, még csak nem is futva, nyilván mert még a látszatát is el akarták kerülni, hogy esetleg valami szabályellenes dolgot csináltak, hátha csak akkor jövök rá erre, ha a menekülésükkel okot adnak a gyanakvásra. Ezek után tegnap tárva-nyitva hagytam a konyhaajtót, és mintegy három méterre tőle és fél szememmel rajta vasalni kezdtem. Kosztya viszont acélos macska-logikával úgy gondolta, hogy ha ő nem lát engem (mert nem néz oda), akkor nyilván én sem látom őt, és teljes lelki nyugalommal besétált a konyhába, egyébként pont ugyanúgy, ahogy máskor elsétál a küszöbig, és jólnevelten (ha-ha) leül mellé. Épp megkezdte volna a rombolást (ha másét nem, az idegeinkét), mikor legnagyobb megdöbbenésére lesiccegtem.

Így dőlne romba egy év nevelése, ha valaha is hittünk volna a sikerében.

(Egyébként épp az imént vettem észre, hogy a Blogwatch nevű blogkritika-blog dicsérő kritikát írt a Cicanaplóról, köszönjük nekik! :) )

Kövesd a Cicanaplót a Facebookon is!                    Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://cicanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr902115581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szóról szóra, ahogy írod, nem véletlenül nem készült még egy olyan fentebb említett macskapóló sem! Nagyon jól tudják, mi az, amit nem szabad, de próbálkoznak és elég, ha a gazdi egyszer nem veszi észre a turpisságot... Nálunk Mazsi újabban a mosogatót látogatja lelkesen, hiába minden tiltás.
A Blogwatch-poszthoz külön gratulálunk! ;)
Nálunk "amerikai konyha" volt, azaz a nappalitól csak az eltérő burkolat és egy réz szegély választotta el. A három macskából kettőt meg tudtunk tanítani arra, hogy ott megállj van, de Filemonra nem lehetett hatni semmivel se.
Viszont a többiek általában tiszteletben tartották, kivéve azt, hogy az ebédlőasztal székeire feltelepedthettek aludni. A másik kivétel az volt, ha kinyitottuk a konyhaablakatot, olyankor Bonifác nem átallott még a konyhapultra is felugorni, csak hogy kiszökhessen, amíg fel nem telepítettem oda is egy macskahálót.


süti beállítások módosítása