Cicanapló

Kosztya Gavrilovics Trepljov, a kis ezüstszürke és Sirajuki Naoko, a még kisebb, fóka színű sziámi cica hétköz- és ünnepnapjai

Csatlakozz te is!

Cicanapló on Facebook

Friss topikok

  • Nefernefernefer: Hova tűntetek??? Lassan egy éve se kép, se hang... :-( (2011.10.17. 10:27) Kis helyen is elfér
  • Lina - Cicanapló: @Gala: Most az egerek is elbújtak valahová egy ideje. Szomorú... (2010.11.03. 16:27) Minden lyukba belefér!
  • Messzenéző Minyon: Bocsánat, hogy csak most kívánok boldog szülinapot Naokonak, de amikor ez a bejegyzés megjelent, h... (2010.10.01. 18:40) Boldog szülinapot, Naoko!
  • Zizzzencs: Meg is mutatom:) (2010.09.29. 15:03) Nosztalgia #4: Miből lesz a cserebogár?
  • robertnem: szerintem a két cica érzi egymás nembéli különbségét és boldog párkapcsolatban élnek az utód-nemzé... (2010.09.09. 08:27) Tisztaságügyi felelős

Eszinemeszi

2010.04.23. 08:00 - Bálint - Cicanapló

Címkék: fotó kosztya naoko

Ezeknél elkényeztetettebb, finnyásabb és válogatósabb macskák a földön nincsenek, komolyan mondom. Tegnapelőtt ugyanis disznót áldoztunk a változatosság oltárán (magyarul a csirkemell helyett sertést vettünk a pörkölthöz), és – oké, lehet, hogy mi is finnyásak vagyunk valamicskét – hosszas munkával levagdostam a lapocka fehér, ún. mócsingos részeit. És mivel áldott jó szívem van, és az életem mással sem telik, mint hogy a macskák testi-lelki kedvében járjak, ezeket szépen kifőztem nekik vízben (tudniillik a féreglárvák miatt nem szabad nekik nyers húst adni – az állatorvos tanácsai című rovatunkat hallották). Meglehetősen szép adag lett, azt meg kell hagyni. Úgyhogy tegnap mindkét kis kártevő egy-egy szépen púpozott tál főtt malacot kapott reggelire, hogy szívük megteljen ragyogással és a Gerbeaudban érezzék magukat.

Erre mi a válasz? Kosztya ímmel-ámmal elkezdi eszegetni, Naoko meg leszürcsöli róla a zsíros levet, aztán bámul, hogy oké, de hol hagytad a Royal Canint, suttyókám? Idővel ehhez a tevékenységéhez Kosztya is csatlakozott. Áll két tányér hús a szoba közepén, a két idióta macska meg épp hogy csak rá nem csinál mélységes érdektelenségében. Komolyan elgondolkoztam azon, hogy kirakom őket az utcára, hogy vadásszanak a jövőben patkányra a csatornákban, mint minden valamirevaló macska, és befogaduk helyettük két kedves kis menhelylakót vagy utcakölyköt, akik hálájuk jeléül sebesre horzsolnák a bokánkat a nagy és két hétig tartó dörgölőzés közben, ha kilónyi valódi húst kapnának reggelire a domesztikálóiktól.

Ehelyett inkább a macskákra amúgy tudvalevőleg hatástalan „eszi, nem eszi: nem kap mást”-taktikát választottam, szigorúan kiadva az ukázt Linának is. Minden városi macskára szégyent hoz ez a kettő, hogy a száraztáp reményében nem kell nekik a vadhús. E ponton derült ki, hogy az elkényeztetettség egyet jelent a maximális jóltápláltsággal is, ugyanis egész nap nem ettek szinte semmit, azonban ez a lehető legkevésbé sem zavarta őket: egyetlen nyávogás nem sok, annyi sem jött ki belőlük, nem ültek a konyhaajtóba, nem kunyeráltak még vacsora közben sem, egyszóval az elmúlt hónapokban annyit zabáltak, hogy kaja nélkül is jól lennének lakva vagy két hétig. Aztán ha újra felmászik valamelyik lángész a karnisra, majd leszakad az egész a méteres valaguk alatt.

Mindenesetre Linával összeültünk, és tanácskozásba fogtunk, hogy a fentieken kívül mi lehet még a magyarázat, míg le nem esett, hogy alighanem a disznóval van a baj – az ugyanis abszolút nem kóser. Fejünk fölött villanykörte gyulladt: a macskák akciójának kizárólag vallási oka lehet, s mint jó kis zsidók, megtagadják a sertésfogyasztást. Erre egyébként bizonyítékunk is van:

A fenti képen Naoko azt nézi, hogy vajon hol hiányzik Kosztya pajesza. A biztonság kedvéért – lásd alul – ellenőrzi, hogy nem maradt-e esetleg a kipában.

Úgyhogy, mivel mi megértő népek vagyunk, a jövőben nem kényszerítjük őket hitbéli meggyőződésükkel szemben álló táplálék elfogyasztására (már persze azután, hogy a jelenlegi elfogyott), továbbá kikóseroltatjuk etetés előtt a Royal Caninjüket. Mondanám, hogy péntek napszállta után nekik sem kell dolgozniuk, de az a helyzet, hogy a „dolgozni” szó jelentését egy három hetes szuperintenzív kurzuson sem lehetne megértetni velük, így ez a veszély nem is fenyegeti őket.

Kövesd a Cicanaplót a Facebookon is!                    Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cicanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr351943923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hááát, nekem a doktorbácsik (több is, több helyen) mind azt mondták, hogy sertéshúst főve sem szabad adni a cicákoknak!
Lehet, hogy ezt a cicáid is tudják? :D
@Magg: tény hogy nem a természetes táplálékuk, malacot nem tudtak elkapni az erdőben, a dögre megy csak 2 hét éhezés után mennének rá :)
háhá! nagyon tetszik!
egyébként a főtt hússal mi is csak megjártuk: egyszer főztem nekik csirkeláb-csirkefej-csirkenyak combót, én hánytam a szagtól ő (akkor még egyedül volt) meg csak megrázta rá a lábát. (majd fél nap után egy összeaszott csirkelában rápakolt az ágyakaróra, hogy szívbajt kapjak, mikor szembenéz velem...)
de a nyersen ugyanez nagyon bejön (na jó, a csirkeláb nem), úgyhogy a múltkor a tecsóban a kisnyugdíjas be is szólt a páromnak, miért nem csirkecombot vesz a nyak helyett, most az is olcsó. :D és még az állatorovos is megdícsért!
de szerintem konzerven szocializálódott szobaciciát nehéz átszoktatni a "friss" húsra... az öregebbik macska nálunk nem volt gond (egyetemistaként nem mindig volt pénzem konzervre), ő húsevő, aztán amikor a kisebb hozzánk került, először csak nézett döbbenten a csirkenyakra, de most már vígan ropogtatja ... :)
szóval sok sikert!
Ez a fityula a fején emlékeztet valamire :)
Hehe, nem semmi cinyók. :))
Azért még jó, hogy nem kényszerítettétek őket a malacevésre, simán kinézem belőlük, hogy kiraktak volna titeket a lakásból.. :DDD
Én is úgy tudtom, hogy disznóhúst semmiképpen.

Mellesleg Bonifác se szokta megenni a jó kis csirkehúsos maradékot. Csak a konzervkaja kell neki.
De ő még a tejet se szereti, nagyon ritkán épp csak belenyalt.

Filemon cicánk meg épp az ellenkezője volt, ő annyira falánk volt, hogy mindent behabzsolt, hiába ő volt a legkisebb. Mindig külön kellett etetni a másik kettőtől, mert ő gyorsan befalta, aztán azonnal a másikéra vetette magát, a tisztelet legkisebb jele nélkül kitúrva a helyéről a nagyobb macskákat.
És ráadásul emelett még kerti macska lévén rendszeresen vadászott, de inkább csak hobbiból, madarat, egeret, cickányt hozott a lábtörlőre, de még a vakondot is kikaparta néha.

Úgy tűnik viszont, a Jobbikosok nem szeretik a macskákat, mert még egy zsidózó kommented se érkezett, pedig itt a bizonyíték, hogy már a macskákon keresztül is át akarják venni az uralmat a magyarok felett... :)
Nagyon jót nevettem ezen a bejegyzésen, eszméletlenül aranyos lehet ez a két macsek! (És Kosztyának nagyon jól áll a kipa.) Egyébként, ha jól tudom, a disznóhúst úgy általában nem eszik a macskák, még konzerv formában sem mindig, a nagypapám cicája például tápból is csak a halasra és a csirkésre izgul.
Megfőzve nem árt nekik semmilyen husi. Viszont, ha a férgektől félted, akkor a szabadon élő rágcsálók vadászata megint csak potenciális veszélyforrás, hiszen tele vannak férgekkel.
A főzéshez egyébként pici sót tettél a hús mellé? Mert szeretik ám a cicók ha van egy kis íze is a húsnak.
A mi macskáink is csak megfelelően fűszerezve hajlandók megenni a sült csirkemellet.

Amúgy a premium minőségű tápokkal (nem Whiskas vagy hasonló szemét, hanem pl. Royal Canin) etetett macskák jóval tovább élnek, mint azok, akik emberi ételt kapnak. Húst meg akár nyersen, akár főve/sülve csak igen mértékkel tanácsos adni nekik, mert nem tesz jót a májuknak (sok fehérje). Az egér ugye komplett macskamenü, a hús mellett bőr, csont, belsőség, béltartalom, agy.
Macskáknak tilos disznóhúst adni, nem a férgek, hanem az Aujeszky-betegség miatt, ami mindig halálos rájuk nézve. Ezek a macsekok okosak és tudják ezt maguktól. :)
Hehh, de jó Nektek, hogy a Royal Canint megeszik. Az én Trikóm kizárólag Gourmet Gold lazac-spenótos konzervet hajlandó elfogyasztani, abból bezzeg akár 3 dobozzal is naponta. Tudom, magamra vessek, minek kényeztettem el......de minek a cinyó, ha nem kényeztetjük, ugyebár:)
@Nephin: Az Aujeszky-vírusra is vonatkozik a nyersen címszó. Megfőzve, sütve veszélytelen. Inkább az ízesítés mellett írókkal értek egyet, a zacskós, konzerves macskaeledelek biztosan tartalmaznak valamilyen ízfokozót, ezért még az ezek közötti variálás sem mindig sikeres.
sziasztok, tudom akar ki is kereshetnem, de az nem annyira szocialis tevekenyseg, mint megkerdezni kommentben, ugyhogy:
irtal anno arrol is, hogy szoktattad oket egymashoz (ha es amennyiben volt ilyen periodus)? nekem ugyanis most ez okozza a legnagyobb fejtorest, leven negy eves ivartalanitott, elkenyeztetett, belem permanensen szerelmes lanycicam (ribizli) melle befogadtam egy nala joval erosebb, nagyobb termetu herelt kant, cé-t
azota r. a szekreny tetejen lakik, nem mer lemenni, fuj csapkod hisztizik folyamatosan, mig a masik jokedvuen vette birtokba a lakast
hm
a macska megeszi a nyers belet is, egyátalán nem finnyásak.

a főtt malac meg bolond dolog, mikor sütni is lehet. Azt nálunk a vernyákok úgy szerették, hogy MOSTFIGYELJ! amikor anyu kiemelte villával a rotyogó olajból a husit, a macskusz felugrott és leverte a földre, azon az alapon, hogy a finnyás szolgáknak ezután már úgyse kell, ergo meghagyják a ház urának :)
simán igaza volt.
@AnnaKarenina: igazad van, de én inkább a jobb félni, mint megijedni elvet követem...honnan tudjam, eléggé átsült-főtt benne az esetlegesen jelen lévő összes vírus?:) Négy cicám van, túl fontosak ahhoz, hogy ilyesmi miatt elveszítsem őket, a disznóhús nem létfontosságú nekik, jól megvannak nélküle, sőt, örülnek a helyette kapott csirkének. :)
@husy: Úristen, hány dekás egy doboz?
Még valami: a kipa ugyanaz, mint a sábeszdekli?
@Goompah: ugyanaz.

Köszönjük a tippeket a disznóhússal kapcsolatban (bár szerintem akkor is a vallási meggyőződés a legnyomósabb érv :D) -- de azt azért fontosnak tartom elmondani, hogy nem született volna meg a poszt, ha a macskák újabban nem unták volna meg a csirke- és pulykahúst is, pont ugyanennyire, csak most épp desznyót kaptak. Szóval senki ne higgye, hogy igazából nem válogatósak, csak a sertés miatt van az egész :)
Ha a macska megrázza a hátsó lábát, sokszor megvetően vissza is pillant az azt jelenti, hogy "na menj a francba ezzel a szarral".
@es2300: Szia!
Nem tudom, mennyit fog segíteni a válaszom, mert Kosztya csak néhány hónappal idősebb Naokónál, nem évekkel, és különleges helyzetben volt: volt már mellette egy vele majdnem egyidős cicalány, aki beteg volt és kellett altatni. Ez után nyilvánvaló, hogy Kosztyának hiányzott a társaság, és könnyebben befogadta a kicsit. Ráadásul Naoko félelmetesen tudott nyomulni. :-D
Azért verekedések nálunk is voltak, de csak akkor avatkoztunk közbe, ha nagyon rossznak tűnt a helyzet, pl. Naoko nyávogott és nem tudott hová menekülni.
Továbbá fontos még, hogy az új cica befogadása után sok figyelmet, törődést kapjon a régi is, hogy ne érezze azt, hogy teljesen ki lett túrva. De gyakori, hogy ilyenkosr megsértődik az eredeti macska, és hiába kedveskednél, nem hagyja. Azért kell próbálkozni, türelemmel.
Persze más a helyzet, mert mindkettő felnőtt már, ha jól értettem. Ugyan a nőstényé lenne eredetileg a terület, a kandúr nyilván megpróbálja úgy elfoglalni a helyét, hogy kiverekszi magának.
Türelmesnek kell lenni, szétválasztani őket, ha az egyik nagyon erőfölényben van, és mindkettővel foglalkozni. Ha (majd) veled barátságosak mindketten, akkor meg lehet próbálni együtt simogatni őket, közösen ölbe venni, esetleg egy kézről adni nekik joghurtot vagy egyéb finomságot, hogy szokják a másik közelségét (de ne verekdjenek össze a kajáért...).
Nem lehetetlen, de mivle két felnőtt macsek, szerintem nagy türelem kell hozzá... De hajrá! :-)
@AnnaKarenina: ezek szerint az állatorvosok rosszul tudják?
Mint a legelső kommentben említettem, állatorvosok (többen, több helyen is - pl. az állatorvosi egyetem ambuláns rendelésén) mondták, hogy TILOS még főzve is sertéshúst adni a cicának, mert belehalhat.
@Goompah: emlékeim szerint 85 grammos (ha mégis 10 dekás, husy majd kijavít :)), tehát egy felnőtt macseknak nem olyan sok ám 3 dobozka.
@Magg:
Én is így hallottam.
De akár így van, akár nem, biztosabb, ha nem kockáztatunk ilyesmivel. Abból nem lesz bajuk a macsoknak.

Persze meg kell mondjam, mikor Ázsiában jártam sokszor, úgy tűnt az ottani utcai cicusok aztán megesznek mindent, amit találnak, és ott biztos elég sok disznóhúsmaradék megy a szemétbe, amin élnek a hajléktalan macskák...
@Lina - Cicanapló:
Nálunk először volt Mókus, egy fiatal ivartalanított lánymacska.
Később érkezett Bonifác (talált cica), ő kb. 3 hónapos volt, nagyon hamar összeszoktak, Mókus elinte fújt néha, de hamar összebarátkoztak, Bonit is ivartalníttattuk.
Egy évre rá érkezett Filemon (szintén talált), ő is kb. 3-4 hónapos lehetett, ő teljes természetességgel viselkedett azonnal, és velük se volt semmi gond, mindhárman összebarátkoztak, sokat játszottak, és nem szokott elfajulni verekedéssé, gyakran egymás hegyén-hátán aludtak együtt.
Nem szép dolog a más kárán, de Bálint, ezt a bejegyzést megint végigröhögtem! "oké, de hol hagytad a Royal Canint, suttyókám?" :)))
És mintha csak a mieinkről írnál. Vallási meggyőződés ide vagy oda, lefogadom, hogy szárnyasokkal, urambocsá' marhával ugyanezt adták volna elő. :)

@es2300: Nálunk is hasonlóan alakult a helyzet, mint nálatok: az őshonos cica borzasztóan megsértődött az új jövevény érkezésétől, de idő kérdése és ha több nem is, játszópajtások lesznek, meglátod!
@Magg: Szerintem állatorvos is csak a nyers disznóhús, -belsőség adásától tiltja az állattartókat.
"Az Aujeszky-betegség kutyák és macskák esetében gyógyíthatatlan, védőoltás sem áll rendelkezésre a megelőzéshez. A betegség biztos megállapítását követően a kedvenc állat felesleges szenvedéseinek kiküszöbölése a cél. A betegség elkerülhető, amennyiben nyers sertéshúst soha nem etetünk négylábú kedvenceinkkel."
www.tappancsvilag.hu/?oldal=general&menu_id=1&submenu_id=10,11,357&actual=357
Bálint, ez a 2. posztod egymás után ilyen keserédes, erősen ironikus stílusban, érzek némi neheztelést... :)
Most ilvastam egy korábbi postodban, hogy a macskák csíkokban tépik le a tapétát.

Bizony ez nálunk is megtörtént, pár hónapja kellett ezért lambériáznom a lakás tapétázott helyiségeit. Nem kis pénz és munka, de hát ez csak eggyel több ok arra, hogy drága kiscicáimnak hívjam őket.
@Magg: gyesznyót a mienk se ette. Ha van valami, ami hús, és nem eszi a macska (vagy eszi, de pofákat vág rá), akkor az a sertés, valamit nem szeretnek rajta, a szagát, vagy talán valóban evolúciós okokból nem jön be nekik. Mindazonáltal a karnisrogyasztó garfieldi termetű macskoszok vízójától rázott a röhögés, nem beszélve Kosztya kipájáról:)


süti beállítások módosítása