Cicanapló

Kosztya Gavrilovics Trepljov, a kis ezüstszürke és Sirajuki Naoko, a még kisebb, fóka színű sziámi cica hétköz- és ünnepnapjai

Csatlakozz te is!

Cicanapló on Facebook

Friss topikok

  • Nefernefernefer: Hova tűntetek??? Lassan egy éve se kép, se hang... :-( (2011.10.17. 10:27) Kis helyen is elfér
  • Lina - Cicanapló: @Gala: Most az egerek is elbújtak valahová egy ideje. Szomorú... (2010.11.03. 16:27) Minden lyukba belefér!
  • Messzenéző Minyon: Bocsánat, hogy csak most kívánok boldog szülinapot Naokonak, de amikor ez a bejegyzés megjelent, h... (2010.10.01. 18:40) Boldog szülinapot, Naoko!
  • Zizzzencs: Meg is mutatom:) (2010.09.29. 15:03) Nosztalgia #4: Miből lesz a cserebogár?
  • robertnem: szerintem a két cica érzi egymás nembéli különbségét és boldog párkapcsolatban élnek az utód-nemzé... (2010.09.09. 08:27) Tisztaságügyi felelős

Nem fenékig tejfel

2009.10.22. 15:03 - Bálint - Cicanapló

Címkék: fotó nyina

Az élet, ha az ember nem tenyésztett macskát vásárol több tízezer forintért, nem lesz mindig egyszerű a macskákkal. Aki régóta olvassa a blogot, a legelső bejegyzésben már értesülhetett Szonya nagyon szomorú sorsáról, később Kosztya is elkapott valami lázas betegséget – Nyina viszont, amióta csak kiszabadult a menhelyről, egyfolytában beteg. Pontosabban fogalmunk sincs, hogy beteg-e, de a legelső nap óta gyakorlatilag mindent kihány. Egy idő után elvittük ezzel az orvoshoz, kapott infúziót (mert persze inni nem volt hajlandó a szentem, persze, hogy kiszáradt), antibiotikumot, satöbbit, fecskendőből tápláltuk a fantasztikusan nagy tápértékű, fantasztikusan drága folyékony kajából. Mindeközben és ezóta úgy etetjük, hogy egyszerre csak egy kevéske konzervet kap, ráadásul falatonként odébb toljuk előle a tányért, hogy ne egy levegővétellel zabálja be az egészet, mint ahogy akkor teszi, ha magára hagyjuk (és persze perceken, de legalábbis órákon belül kihányja olyankor). A kezelés utolsó napjaiban nem is hányt egyszer sem, úgyhogy az orvos örömmel gyúgyultnak nyilvánította.

Otthon természetesen az első normálisan kapott kaját kihányta. Oké, gondoltuk, akkor marad a régi módszer, kevés kajával, lassítva. De egyszer-egyszer így is hányt: egyszer azt gondoltuk (vagy inkább reméltük), azért, mert lenyelt egy hatalmas krumplihéjat (hiszen amit meglát, azonnal megpróbálja felfalni – igaz, így legalább a gyógyszer se zavarta); a következőnél azt gondoltuk, azért, mert többet kapott az átlagosnál; a következőnél azt, hogy nem vártunk eleget két etetés közben; és így tovább. Ma viszont szépen lassan etettük, kevés kajával,  jó sok idővel az előző etetés után, mégis moshatom ki az összes ruhámat.

A nyelőcsőtágulat kizárható, mert akkor mindent, mindig és azonnal ki kéne hánynia, a gyomor-fertőzés sem valószínű, mert négy napig szedte rá az antibiotikumot, mégis folytatódott. A mértéktelen habzsolás elmélete is megdőlni látszik a mai eset miatt.

Kérjük a kedves olvasókat, írjátok meg a tárgyban tanácsaitokat! Mit tegyünk szegénykével? Nagyon aggódunk érte, de úgy érezzük, már szó szerint mindent kipróbáltunk... A ti cicátokkal volt ilyen? Mit tettetek?

És hogy ne maradjunk kép nélkül, az alábbi két fotó dokumentálja Nyina izgalmát, ha kaját kap. A képeken jól látszik, hogy két lábával a melegítőfölsőmbe kapaszkodik, a másik kettővel meg a tányérba, ezt leszámítva nincs alatta az ég adta világon semmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr581467803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon sajnálom a cicát, de Titeket még jobban, hogy minden gondoskodásotok hiábavaló.
Az a mód, ahogy a cica ráront az ételes tálra nem utal elesettségre és biztos, hogy az éhség-érzete hajtja.
Nem tudom, hogy az orvosi rendelőnek mi a felszereltsége, hogy pl egy röntgen lehetősége fennáll-e, ami megmutatné, hogy nincs-e valami olyan szervi rendellenessége, ami a hányást előidézi. Most 3 napig biztos nem tudtok a cicával orvoshoz menni, de valamiyen megoldást kell találni, mert ez a cicának és Nektek sem tartható sokáig.
Sajnos szak-tanácsot nem tudok adni.
Zenegép is zabagép, de csak néha szokott hányni - pl. 1x 6 virslit megevett jan 2-án és attól. Sajnálom, h Nyina nincs jól. Székelni székel rendesen? Nem lehet, h bélcsavarodás? Bár ez csak laikus tipp... ezt biztos a doki is kérdezte.
@Törcsi:Got_som'_weed?: Ha marad benne annyi kaja, amit megemésszen, akkor erre nincs panasz.

@robertnem: Természetesen van olyan hely, ahol lahat ilyen vizsgálatokat csinálni, de nagyon drágák ezek a játékok...
Hát lassan már esetenként kifizetitek egy átfogó vizsgálat költségét. És az sem mindegy, hogy emésztitek magatokat, mert minden jószándékotok eredménytelen. Ennek azért végére kell járni. Szivesen beszállok.
A macska éhes, de nagyon.
Adjatok neki húslevest vagy tejet.És mindig legyen a táljában, akár kihányja, akár nem.
Biztosan retteg, hogy nem kap újabb adagot.
Ehhez mellékelni lehetne naponta kb. 7 db szőroldó falatkát, amit lehet kapni azokban a cicafej formájú dobozokban.
Sok aszpikos , szaftos macskakaja is jó, és bármilyen undorító, de hagyjátok, hogy újra megegye, ha kihányta.
Feltehetően összeszűkült a gyomra, és az izgalomtól hány.

Az én menhelyi macskámról is azt hittem, hogy kaviáron és pezsgőn tartották, mert csak szárazeledelt evett, és azt is pár falatot. Aztán persze kihányta.

Mára semmi baja.
Tehát kapjon kaját, és hadd hányjon. A táljában mindig legyen ennivaló.
Egy idő után talán nem fog annyira izgatott lenni, ha enni kap, ha látja, hogy lesz mindig ennivaló, és nem esetk pánikba, ha hány.

Mondjuk maradjon a konyhában, evés közben, és ne izguljatok körülötte állandóan. A takarítást is lehet némán, megjegyzések nélkül csinálni. Cicát nem babusgatni, ha hányt!!!!!
Ha 2-3 hétnél tovább maradna a dolog, akkor lehet ismét orvoshoz fordulni.
Kérjetek tőle nyugtatót, magatoknak!:)))
A mi kismacskánknak állandó hasmenése volt, kapott valami tubusos kaját, ami megtapad a bélben, és nem ürül ki rögtön, sajnos nem tudom a nevét, de esetleg nézzetek utána, hátha.
Azt látom a képen, h. fiatal a cica, de azt nem irtad, mióta van nálatok?Azt sem, hogy a menhelyen is küzdött már ezzel a problémával/emlitették-e nektek?/v. nálatok kezdődött.
Milyen a macska általános állapota:a hányásoktól eltekintve vidám, játékos v. szomorúan, fájdalomra utaló jelekkel kuporog?
Nyelőcső-szűkületet akartál irni, ugye;az nyilván nincs neki, ha simán lenyeli a kaját.Tehát a gyomor kijáratánál van a gond:szűkület v. részleges elzáródás.Ezt több minden okozhatja;jobbik esetben a tisztálkodás során lenyelt szőrből képződött labda.Erre én a Bezo-Pet nevű igen jó hatásfokú pasztát ismerem, ami állatpatikákban kapható.Feloldja a szőrcsomót.Ha idegen tárgy ékelődött be v. a pylorusnál/gyomor kijárata a vékonybélbe/ kinövés, daganat akadályozza a táplálék továbbjutását, akkor sajnos elkerülhetetlennek tűnik a műtét.
Ja, most jut eszembe:ürit a cica?És milyen a hányadék;véres -nyálkás v. simán az emésztetlen kaja?
Még holnapra megpróbálok vmi. okosságot begyűjteni egy megbizható szakembertől.
Először is nagyon köszönjük, hogy mondtok dolgokat, megnyugtató látni, hogy mással is volt már ilyen, és van esély. :-)

Menhelyen volt a cica, de gyakorlatilag nem is járt az ideiglenes befogadónál, mert abban a pillanatban elhoztuk, hogy ő a menhelyről elhozta (egy másikért mentünk, de az beteg lett, Nyinát pedig éppen akkor nyilvánította egészségesnek egy orvos, ezért hoztuk el). A menhelyesektől nincs infónk, az ideiglenes befogadó meg nem látta, ugye.
Mindez két hete történt, és már az első nap, amint hazahoztuk, hányt az evés után. Azóta kapott antibiotikumos kezelést egy feltételezett hasnyálmirigy-gyulladásra, pár napig jobban volt, aztán megint rosszabbul lett. De erről fenti is írtunk.

Hasmenése nincs, nem jár nagyon gyakran a wc-re (ez lehet a hányás miatt is, és mert eddig nem hagytuk, hogy visszaegye, mert olyan alkalom is volt, hogy visszaette és azonnal kihányta újra), de olyankor teljesen normális a széklete.
A hányadék nyálkás és hol jobban, hol kevésbé megemésztett. Vérnek semmi nyoma.

A macska eléggé üldögélős, de néha elkezd játszani, galériák lépcsőit megmássza ügyesen felfelé és lefelé is, ha meghallja a konyha ajtajának nyílását, azonnal felugrik, rohan oda. Tehát nagyon gyengének nem tűnik. Közben persze tegyük hozzá, hogy itt van a másik is, aki ugrik, ha őt játszani látja, hogy csatlakozzon, ami általában abból áll, hogy letámadja, Nyina meg nem vág elég harciasan vissza, csak elmenekül és meghúzza magát. (Mondjuk, tegnap éppen ő kezdeményezett verekedést, tudomásunk szerint először...)
@Lina - Cicanapló: A mi macskák 13 és fél éves, 12 hónaposan került hozzák azóta folyamatosan hányós macska. Nem azt mondom hogy minden nap, de elég gyakran kidobja a taccsot, mert gyorsan eszik, mint akinek nincs ideje futtában eszik. Nem tudunk vele mit csinálni, evés után után rögtön kidobja és látni hogy a száraz kaját egyben nyeli le. RC érzékeny gyomrúaknak valót kap sok-sok éve, mástól naponta hányt. Amúgy tök egészséges, csak az oltásokra járunk, 1x volt egy kis gyomor gyulladása a több mint 13 év alatt.
@mahóca: Bocsánat! 12 HETESEN került hozzánk!
A súlyát mértétek a cicónak?
És féreghajtó tablettát vagy pasztát kapott? Az nagyon fontos lenne.
Szerintem is legyen kirakva a konyhába mindig száraz kaja (meg persze víz), így talán megszokja majd hogy nem kell éheznie, és nem fog habzsolni szegénykém.

Van egy nagyon jó állatorvosi rendelő, mi pont ma voltunk náluk, szívből tudom ajánlani őket: www.mancsok.hu
Na, ahogy igértem, megkérdeztem egy sokat tudó kollegámat.Azon kivül, amit én gondoltam, azt mondta, hogy a hányás egy tünet, aminek a hátterében sokféle betegség állhat.Akár hasnyálmirigy-gyulladás, más- és vesebetegség is.Ezeket vérvizsgálattal lehet megerősiteni v. kizárni.De ő is azt javasolta, első körben gondoljunk a legegyszerűbb lehetséges okra és FÉREGTELENITÉS valamint a már emlitett BEZO-PET szőroldó paszta.
Szia,
az én cicán ugyanígy néz ki, és neki is hasonló problémái voltak.
A Mancsok rendelőt én is szívből ajánlom, Dr. Csikós Károly állatorvost, nagyon lelkiismeretes. Újpetsen dolgozik.
Illetve a Pasaréti téren színtén van egy igazán jó és megbízható állatorvos, Dr. Csorba Csaba, www.provet.hu. Az én cicámon ő segített (én ehhez lakom közelebb), miután már 4 állatorvos is azt mondta, hogy altassuk el. De ő nem hagyta és megkereste a betegsége okát, hozzáteszem hetekbe telt, mire megtalálta, de meggyógyult a cicám!!
Szia!
Előfordulhat hogy a gyomor cardia van beszűkülve, és nem engedi be a táplálékot a gyomorba, ezért hányja ki.
Nálunk ugyanaz az a szitu, mint mahócánál, eleinte naponta hányt, ráadásul gyakorlatilag ugyanolyan állagút, mint amit a dobozból veszek ki, teljesen megemésztetlenül. Semmi szervi baja nincs, csak szalad egész nap, nincs ideje szegénykémnek megrágni az ételt. A megoldás annyi, hogy minél gyakrabban kap minél kevesebbet, de hetente 2-3 alkalommal így is kihányja. Na szóval értelmes tanácsot én sem tudok adni, csak biztatni szeretnélek, az én cicám 2,5 éve hány és egyáltalán nem szándékozik éhen halni, picit kisebb, mint az egy felnőtt macskától elvárható, de amúgy semmi baja. És nagyon helyesek, amikor folyton eleszi a kaját a nagy dagadt kandúr elől.
nálam is volt ilyen, beteg volt a cicám, minden kijött belőle és elég sokáig. a végén az lett a megoldás, hogy juhtúrót adtam neki, kicsi golyókban, attól erősödik az immunrendszere is, meg erőre is kap ha netán kicsit le lenne gyengülve a kevés evéstől
Nem értek hozzá, csupán egy nagyon-nagyon jó állatorvost szeretnék ajánlani.

ÁLLATKÓRHÁZ TÚRI KFT. DR. TÚRI ÁRPÁD
7020 Dunaföldvár, Beszédes sor 2-3
Szakmák: Állategészségügyi szolgáltatások, Állatorvosi rendelő
TELEFONSZÁM: Állandó ügyelet: 06 (30) / 209-6096, 06 (75) / 541-095
Szia, nyeletéses kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra vidd el a cicust feltétlenül. Ugyanígy jártam én is egy talált kiscicával, a diagnózist a kontrasztanyagos röntgen segítségével sikerült felállítani. Nem teljes nyelőcső-szűkület és/vagy tágulat okozhat ilyen tüneteket.
Én először arra tippelnék, hogy a menhelyen éhezett, és csak habzsol és habzsol...
De ez a nyeletéses kontraszanyagos röntgen hanzik a legjobban.
Nekünk is menhelyről jött a cicánk, szerencsére ilyen bajunk nem volt.
Sok éves macskázós tapasztalat, ha játszik, mozog és kezd magával valamit akkor nem betegség.
Ha azonban nem mászkál, és étvágya sincsen az már baj.
Nekünk Budaörsön vannak a dokijaink, de a végbéldaganatos macsekunkat is az utolsó percig tisztelettel, kitartással kezelték, és amíg nem volt muszáj nem altatták el.
Dr. Gubis János és Dr. Zsigmond Balázs Nyugodt szívvel ajánlom őket, mert ugyan a stílus kicsit laza, de a szakértelem megvan!


süti beállítások módosítása