Cicanapló

Kosztya Gavrilovics Trepljov, a kis ezüstszürke és Sirajuki Naoko, a még kisebb, fóka színű sziámi cica hétköz- és ünnepnapjai

Csatlakozz te is!

Cicanapló on Facebook

Friss topikok

  • Nefernefernefer: Hova tűntetek??? Lassan egy éve se kép, se hang... :-( (2011.10.17. 10:27) Kis helyen is elfér
  • Lina - Cicanapló: @Gala: Most az egerek is elbújtak valahová egy ideje. Szomorú... (2010.11.03. 16:27) Minden lyukba belefér!
  • Messzenéző Minyon: Bocsánat, hogy csak most kívánok boldog szülinapot Naokonak, de amikor ez a bejegyzés megjelent, h... (2010.10.01. 18:40) Boldog szülinapot, Naoko!
  • Zizzzencs: Meg is mutatom:) (2010.09.29. 15:03) Nosztalgia #4: Miből lesz a cserebogár?
  • robertnem: szerintem a két cica érzi egymás nembéli különbségét és boldog párkapcsolatban élnek az utód-nemzé... (2010.09.09. 08:27) Tisztaságügyi felelős

A dorombolás természetéről

2010.05.10. 11:08 - Lina - Cicanapló

Címkék: fotó videó kosztya naoko

Ahány macska, annyiféle beépített motor. Van, amelyik csendesen zümmög, szinte nem is hallod, és olyan is van, aki a vízforralót is túlharsogja, ha olyanja van. És van, aki mindig dorombol, és olyan is akad, aki soha. Hát, nekünk mindkettő típusból lett egy-egy.

Kosztyába valamikor belekerült egy ellenállhatatlan dorombolás-ösztön. Persze, ha sok ember rohangál itt, akkor ritkán hallatja a hangját, de nyugodt körülmények között Kosztya akárhol fekszik éppen, ha az ember odamegy, és kettőt simít rajta, azonnal elkezd dorombolni. Ebben az a különösen mulattató, hogy még akkor is azonnal dorombol, ha amúgy nem kérne belőlünk. Így aztán néha minden lábával elrugdos, vagy próbál leszállni a kezemből, de azért hangosan dörmög közben.

Naoko éppen az ellentéte. Persze tud ő dorombolni, még hangosabban is, mint Kosztya, csak jól megnézi, hogy mikor és kinek teszi ezt. Alapvetően Kosztyának szokott dorombolni, ha egymást nyalogatva, összebújva fekszenek, vagy amikor megpróbálja a szőrét szopizni - mert erről még mindig nem szokott le teljesen. De néha az emberek is kaphatnak Naoko-dorombolást, a következő módon:

Naoko fent áll a galérián. Az ember felmegy a lépcsőn, de csak addig, hogy legfeljebb a feje teteje legyen egy magasságban a macskával, és szépen felnyúl, és leteszi a kifelé fordított tenyerét. Naoko pedig abban a biztos tudatban, hogy mind fizikailag, mind szellemileg és mentálisan az ember fölött áll, nagy kegyesen hozzádörgöli fejecskéjét a kinyújtot kézhez. Aztán meg egy kört, majd újra dörgölőzik. És ebbe úgy beleéli magát, hogy egyre hangosabban kezd dorombolni tőle. De ha az ember ekkor kézbe venné a macskát, az végzetes hiba lenne: a dorombolás két szempillantás alatt elhalna, Naoko pedig rúgkapálna, hogy engedjék el.

Az alábbi videó egy, az átlagosnál lelkesebb dorombolás-futamot mutat be. Érdemes megfigyelni Naoko egyedi örömkifejezési módját a videó egyes pontjain: ilyenkor hangos dorombolás közben rágcsálja a simogató kezet. (A dorombolás hangja csak olyankor hallatszik igazán jól, amikor közel jön a kamerához.)

Kövesd a Cicanaplót a Facebookon is!                    Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://cicanaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1001945119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A mienk evés közben dorombolt - könnyen el lehet képzelni, mire is emlékeztetett ez a hang minket:)) (röf röf:))
A mi Jocónkban nagyon erős dorombolómotor van. Általában inkább tüdőbajos hörgésre emlékeztet a belőle jövő hang, mint dorombolásra.
Hát ez a videoval tarkitott tudományos értekezés Naoko dorombolásáról remek volt!
az én cicám régen Naokóhoz hasonlóan csak nagy kegyet gyakorolva dorombolt, de öregkorára (most volt 15) hozzá is elég csak szólni egy kedveset és már jár is a motor :)
A szőrszopásról nem biztos hogy leszoknak. Az én dobozban talált macskáim most három évesek s még mindig csinálják.
A dorombolás azt is jelentheti hogy fájdalmai vannak. Bár ez nem tűnik annak...
@MP: Semmi vész. Az enyém meg hét éves, és évente párszor rájön.
egyszer hallgattam doromboló macskát sztetoszkóppal.
olyan, mint az Ikarus alapjáraton.
De jó, hogy Naoko dorombol! Az otthoni thai cicáink soha nem szoktak :(
Az emberek szeretik a cicákat.
A cicák szeretik a madarakat.
Ezért az emberek szeretik a madarakat.
De másért is!
web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html
Filemon volt nálunk a dorombológép.
Neki elég volt, ha csak megszólítottuk, már jött és dorombolt.
Gyakorlatilag szinte mindig képes volt dorombolni, jó hangosan, még mikor dokihoz vittük és szurit kapott, akkor is.

Bonifác, mikor még kicsi volt és épp csak hozzánk került az utcáról, eleinte elég tartózkodó volt, olyat is megcsinált, hogy egyidőben fújt/morgott és dorombolt...

Mókus pedig általában elég halkan szokta csinálni, csak olyan visszafogottan.


süti beállítások módosítása